Title:

Badanie zawilgocenia gazu ziemnego pod kątem sprawności i ekologiczności jego wykorzystania : rozprawa doktorska

Alternative title:

Testing the moisture content of natural gas in terms of efficiency and enviromental friendliness of its use

Creator:

Kotuła, Maciej

Contributor:

Szkarowski, Aleksander [Promotor] ; Pavlenko, Anatolìj Mihajlovič [Recenzja] ; Szaflik, Władysław [Recenzja]

Subject:

gaz ziemny ; gazociągi ; instalacje gazowe ; skraplanie ; szczelność ; transport ; wilgotność ; woda ; wykraplanie wody ; zawilgocenie gazu

Description:

Praca doktorska przedstawia problem pojawiającej się wody w układach sieci gazowych średniego i niskiego ciśnienia niedający się wytłumaczyć wprost nieszczelnościami przewodów. Nie są powszechnie znane fakty, że w gazociągach rozprowadzających gaz ziemny bezpośrednio do konsumentów może pojawić się woda. Natomiast specjaliści od eksploatacji sieci gazowych na co dzień mają do czynienia z tym zjawiskiem. Skąd bierze się ta woda? Na pewno nie przez nieszczelności powstające na sieci wskutek uszkodzenia mechanicznego lub korozji, ponieważ gazociągi znajdują się zawsze pod nadciśnieniem. Gaz ziemny wydobywany z ziemi jest zazwyczaj zanieczyszczony frakcjami stałymi i obciążony wilgocią, posiada właściwości żrące. Wcześniej osuszony gaz pobierany z podziemnych magazynów gazu jest również nasycony wodą. Obecność wody w gazie ziemnym jest niepożądana, ponieważ potęguje korozje rur i sprzętu, zwłaszcza w obecności H2S i CO2, a w warunkach zimowych tworzy korki lodowe. Może przyczyniać się także do powstania hydratów blokujących przepływ gazu, szczególnie w przypadku procesów odzysku węglowodorów ciekłych, takich jak wymrażanie czy procesy kriogeniczne.

Place of publishing:

Koszalin

Publisher:

[s.n.]

Date:

2022

Type:

rozprawa doktorska

Format:

application/pdf

Language:

pol

Rights:

Biblioteka Politechniki Koszalińskiej

Access rights:

intranet

License:

własność autora - umowa licencyjna PK

This publication is protected and can be accessed only from certain IPs.
×

Citation

Citation style: